W dniach od 18 - 20 października bieżącego roku na zamku Sapiehów w Krasiczynie odbyło się III spotkanie Stowarzyszenia Polskich Producentów Sprężyn.
Wydarzenie to stało się już tradycją i na stałe zapisało się w kalendarzu cyklicznych spotkań przedsiębiorców skupionych wokół polskiej branży sprężynowej.
Po omówieniu wewnętrznych spraw dotyczących Stowarzyszenia głos oddano prelegentom.
Dr Agnieszka Nowaczek z Instutytu Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią PAN, ekspertka GOZ w wykładzie nt. „Gospodarka o obiegu zamkniętym – nowe trendy
i wyzwania”, omówiła ważne aspekty z zakresu wymogów dotyczących zarządzania środowiskowego w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, co staje się coraz większym wyzwaniem dla producentów.
Następnie głos zabrali kolejno:
Dr Michael Hagedorn, General Secretary of the ESF (European Spring Federation) w wykładzie nt. „The Whole is greater than the Sum of its Parts“ „Całość jest większa niż suma jej części”
Dr Andres Weinrich, przewodniczący ISO TC227, VDFI (Verband der Deutschen Federnindustrie) w wykładzie nt. „Standards: The Invisible Structure of Our Daily Lives and Opportunities for Spring Manufacturers“ „Normy: niewidzialna struktura naszego codziennego życia i wynikające z tego możliwości dla producentów sprężyn”, oraz Dr Richard Dignall, Technical Director of IST (Institute of Spring Technology) w wykładzie nt. „Bridging the Gap: Adressing the Knowledge Crisis in the Global Spring Industry” “Wypełnianie luki: Rozwiązywanie krysyzu wiedzy w globalnym przemyśle sprężynowym”
Po wysłuchaniu cyklu wykładów i wzajemnej wymianie doświadczeń zwrócono uwagę przede wszystkim na zmieniające się i zaostrzające dyrektywy unijne dotyczące ochrony środowiska w naszej branży, dyskutowano również nad ujednoliceniem standardów norm związanych
z produkcją sprężyn, a także wdrażaniem systemów umożliwiających innowacje w ich projektowaniu.
Oprócz treści merytorycznych podczas konferencji znaleźliśmy także czas na rozmowę, spotkania, zwiedzanie przepięknej okolicy, poznawanie tradycji, kultury i regionalnej kuchni ziemi krasiczyńskiej.
Doświadczenie pokazało, że spotkania tego typu są bardzo pożądane
i potrzebne, a jedynym sposobem na podniesienie konkurencyjności polskiego rynku sprężynowego jest współpraca podmiotów w niego zaangażowanych.
Bardzo dziękujemy za udział w wydarzeniu i okazane zaufanie wszystkim prelegentom
i uczestnikom spotkania.